Diederiek van Loo

Ik ben opgegroeid in de Achterhoek, ging op school in Arnhem en studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam.  Van 1996 tot 2012 was ik predikant in de protestantse gemeente Rozendaal, in 2012 maakte ik de overstap naar de Protestantse gemeente Amersfoort t.b.v het pioniersproject de Amersfoortse Zwaan en het pastoraat aan Lutherse gemeenteleden.
Ik ben getrouwd en we hebben twee dochters.

Ik werk graag op het snijvlak van zingeving en kunst. Ik spreek met veel mensen en treed het leven graag open en met humor tegemoet.
Mensen zijn eindeloos verschillend en ik vind het inspirerend om te horen hoe iemand in het leven staat. Maar voor het hoogste, mooiste of diepste in het leven zijn woorden vaak ontoereikend. Kunst daarentegen kan nieuwe gedachten doen opborrelen, onverwachte inzichten en ruimte geven, hart en verstand in evenwicht brengen. Rituelen doen dat ook, ze geven houvast. Zo inspireert de Paasnacht mij tot hoop en geloof. En de kerstnacht zet me aan tot het zien van het verrassende, het kleine en de kracht van liefde. Het zoeken naar nieuwe vormen en het opbouwen van een nieuwe gemeenschap als frisse loot aan dezelfde oude stam – dat is voor mij de creatieve en organisatorische uitdaging van dit project van de Lutherse kerk in Amersfoort.

Pionieren

Venster Kölner Dom

Wie vanaf het stationsplein de Dom van Keulen binnenloopt ziet meteen het moderne glas-in-loodraam van Richter dat in 2007 geplaatst werd. Dit raam werd voor mij beeld van hoe ik wil pionieren: nieuw en eigentijds, en tegelijkertijd klassiek en geïntegreerd in de eeuwenoude kerk. Binnen en buiten, kerk en wereld, in een stil kleurenspel verbonden. Gods witte Licht gekleurd door de bonte kleuren van ons leven en onze tijd.

De kerk mag zo bont zijn. Laat ieder naar zijn eigen aard en roeping God danken. Want ‘bij Christus horen’ is een way of life die je verbindt met anderen.
Voor mij is belangrijk dat een kerk in vieringen en bijeenkomsten iets laat zien van een andere mogelijke wereld. Niet als vlucht uit, maar als inspiratie in het alledaagse leven.

Wat de kerk nodig heeft? Zes woorden voor de toekomst: kwaliteit en Heilige Geest, humor en warmte, kunstzinnigheid en aardsheid. Het zevende woord laten we onuitgesproken.

diederiek2016

Start met typen en druk op Enter om te zoeken

X