Welkom!

Iedere zaterdag is de kerk open. Je bent dan hartelijk welkom om binnen te lopen voor een praatje, om een kaars aan te steken of om zomaar even stil te zijn. Het is de plotselinge stilte je verrast, na de drukte van de winkelstraat. Je gaat een deur door en komt in een andere wereld!

Een team van gastvrouwen/gastheren zorgt ervoor dat de kerk elke zaterdag vanaf 12 uur open is. Zij geven  desgewenst informatie en uitleg over de geschiedenis van het gebouw en het huidige gebruik.

Exposities

Ook bij festivals en activiteiten in de stad, zoals Koningsdag en Open Monumentendag is de Lutherse kerk open. Bij de KunstKijkRoute, Vreemde Gasten en Gluren bij de Buren fungeert de kerk als expositieruimte voor verschillende kunstenaars of concertpodium met de gezelligheid van een huiskamer en de akoestiek van een kerk.

Heleen van Tilburg heeft in de zomer van 2023 haar foto’s geëxposeerd in de Zwaan. Bezoekers hebben hun reacties achtergelaten, om deze vaak ontroerende teksten te lezen KLIK HIER.

Kleuren en kleden in de kerk

In de kerk geeft de kleur van de kleden de periode van het jaar aan. Al bijna 1000 jaar worden er vier kleuren gebruikt: wit, rood, paars en groen, ieder met zijn eigen symboliek. Wit is de feestkleur, symbool voor God, het licht, de opstanding. Rood is de kleur van het hart: van de liefde dus, van enthousiasme, maar soms ook van het lijden. Het rode antependium ligt op tafel op Pinksteren of bij belijdenis of zegening. De meeste tijd van het jaar ligt er een groen kleed. Deze kleur verwijst naar groei en het goede leven, het is de kleur van Gods barmhartig­heid en trouw. Paars tenslotte staat symbool voor inkeer, bezinning en soberheid. Het paarse kleed wordt gebruikt in de Advent en de Veertigdagentijd.

Folly Hemrica, kunstenaar en theoloog uit Utrecht, heeft in 2016 de kleden speciaal ontworpen en gemaakt voor de Amersfoortse Zwaan. De traditionele kleuren van het kerkelijk jaar werden gekoppeld aan voor iedereen herkenbare symbolen uit de natuur: knoppen, bloemen, vruchten en bladeren. De techniek van zeefdruk zorgt voor frisse, krachtige lijnen.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken