Wees welkom!

Een team van gastvrouwen/gastheren zorgt ervoor dat de kerk elke zaterdag vanaf 11 uur open is, zodat mensen even kunnen binnenlopen. Het is de plotselinge stilte die verrast, na de drukte van de winkelstraat. Je gaat een deur door en komt in een andere wereld. Welkom om rond te kijken, een kaarsje op te steken voor jezelf of voor iemand anders, een praatje te maken.
De gastvrouw of gastheer geeft desgewenst informatie en uitleg over de geschiedenis van het gebouw en het huidige gebruik. We ontvangen gemiddeld 50 mensen op een zaterdag.

Exposities

Ook bij festivals en activiteiten in de stad, zoals Koningsdag en Open Monumentendag is de Lutherse kerk open. Bij de KunstKijkRoute, Vreemde Gasten en Gluren bij de Buren fungeert de kerk als expositieruimte voor verschillende kunstenaars of concertpodium met de gezelligheid van een huiskamer en de akoestiek van een kerk.

Kleuren en kleden in de kerk

In veel kerken geeft de kleur van de kleden de periode van het jaar aan. Al bijna 1000 jaar worden er vier kleuren gebruikt: wit, rood, paars en groen.

Wit is de feestkleur, symbool voor God, het licht, de opstanding.

Rood is de kleur van het hart: van de liefde dus, van enthousiasme, maar soms ook van het lijden. Het rode antependium ligt op tafel op Pinksteren of bij belijdenis of zegening.

De meeste tijd van het jaar ligt er een groen kleed. Deze kleur verwijst naar groei en het goede leven, het is de kleur van Gods barmhartig­heid en trouw.

Paars tenslotte staat symbool voor inkeer, bezinning en soberheid. Het paarse kleed wordt gebruikt in de Advent en de Veertigdagentijd.

Folly Hemrica, kunstenaar en theoloog uit Utrecht, heeft in 2016 de kleden speciaal ontworpen en gemaakt voor de Amersfoortse Zwaan. De traditionele kleuren van het kerkelijk jaar werden gekoppeld aan voor iedereen herkenbare symbolen uit de natuur: knoppen, bloemen, vruchten en bladeren. De techniek van zeefdruk zorgt voor frisse, krachtige lijnen. Op het witte kleed staan goudgele bloemen en zon. Het laat de vreugde van het geloof zien, op de grote feesten. Groene bladeren spreken van de tijd dat je het in het leven uit moet zien te houden zonder bloemen of vruchten. In de ‘groene tijd’ van het jaar vieren we de trouw van God en de hoop op toekomst. Op Pinksteren ligt het rode kleed met vruchten en zaden op tafel. Wat zijn de goede vruchten, die groeien aan de Geest? Het geloof als gave, als zaad dat gezaaid is. De opvallende appeltjes op het kleed zijn een verwijzing naar de legendarische woorden, aan Luther toegeschreven: als de wereld morgen zou vergaan, zou ik vandaag nog een appelboompje planten. Tenslotte is er de ingetogen kleur van de voorbereiding, van het nog-niet. We zien kale takken en knoppen met de belofte van voorjaar. In die weken staan we stil bij het geloof als opdracht in ons leven.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken

X