Orgel-cd: Goldbergvariaties

Op zaterdag 18 januari 2020 was het zover: de presentatie van de cd met de Goldbergvariaties – Johann Sebastian Bach (BWV 988), gespeeld door Cees-Willem van Vliet op het J.H.H. Bätz-orgel (1766) in de Lutherse Kerk Amersfoort.

De muziek

De ‘Aria mit verschiedenen Veränderungen in G-dur’, thans alom bekend als de Goldbergvariaties, is door Bach in 1741 gepubliceerd als het vierde deel van zijn Clavier-Übung. Het werk is gecomponeerd als een variatiereeks op een Aria die de vorm heeft van een Sarabande (een langzame, statige barokdans). Op deze Aria volgen 30 variaties, die gebaseerd zijn op de bas en de harmonische structuur van de Aria, die helemaal aan het eind nog een keer wordt herhaald. Daardoor heeft het geheel de vorm van een chaconne of passacaglia.

Hoewel de Goldbergvariaties allereerst voor klavecimbel zijn bedoeld, kunnen ze ook uitstekend op orgel worden vertolkt. De verschillende ‘kleuren’ van de orgelregisters geven de muziek zelfs nog een extra dimensie.

Het J.H.H. Bätz-orgel van de Lutherse Kerk in Amersfoort

De Evangelisch-Lutherse Kerk van Amersfoort (Amersfoortse Zwaan) herbergt een bijzonder klinkend monument: het oudste historische orgel van de stad. Het werd in 1766 gebouwd door de orgelmaker Johann Heinrich Hartmann Bätz uit Utrecht, de eerste van drie generaties orgelbouwers die vele beroemde orgels in Nederland hebben gebouwd. De laatste restauratie van het orgel vond plaats in 2016 door Flentrop Orgelbouw uit Zaandam. De restauratie was tevens de aanleiding tot het maken van deze opname van dit meesterwerk van Bach, wiens muziek in dit kerkgebouw en op dit orgel nog met regelmaat klinkt in liturgie en concert.

De organist

Cees-Willem van Vliet (1980) studeerde orgel en kerkmuziek bij Jan Raas en Reitze Smits aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en behaalde met grootste onderscheiding zijn masterexamens orgel aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waar hij studeerde bij Joris Verdin. Hij behaalde aan hetzelfde instituut ook zijn meestergraad koordirectie bij Luc Anthonis en studeerde klavecimbel bij Ewald Demeyere. Daarnaast studeerde hij enige jaren theologie aan de universiteiten van Utrecht en Leiden. Cees-Willem is sinds 2012 als cantor-organist verbonden aan de Bergkerk (www.bergkerk.nl en www.muziekopdeberg.nl) in Amersfoort en sinds 2014 aan de Amersfoortse Zwaan, waar hij mee vormgeeft aan de zoektocht naar nieuwe vormen van kerk zijn en het vieren van de liturgie. (Meer informatie: www.cwvanvliet.nl)

Prijs:

€ 15,00 (exclusief verzendkosten*).

De cd is verkrijgbaar bij de Amersfoortse Zwaan of bij Cees-Willem van Vliet.

Online bestellen en betalen kan ook: via de webwinkel van de Stichting Kerkmuziek Netwerk. Na ontvangst van uw betaling wordt de cd binnen 5 werkdagen toegestuurd via PostNL.

* Verzendkosten voor NL: € 3,00 (bij betaling via iDeal reeds in de prijs verwerkt).
* Verzendkosten voor België: € 7,50 (bij uw betaling via bankoverschrijving graag het totaalbedrag van € 22,50 overmaken).

Deze cd-opname is tot stand gekomen dankzij enkele particuliere giften en de welwillende sponsoring van Stichting Musick’s Monument en Stichting Kerkmuziek Netwerk. De opbrengsten zijn bestemd voor het onderhoud van het Bätz-orgel in de Lutherse Kerk Amersfoort.

Ook op Spotify

Beluister hieronder fragmenten van de cd of ga naar Spotify om de hele cd te beluisteren.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken