Over de Amersfoortse Zwaan

De Amersfoortse Zwaan heeft verschillende functies. Als Lutherse Kerk maken we deel uit van de Protestantse Gemeente Amersfoort.  Als kerk midden in de stad is het thuis voor de stadsdominee. De Zwaan profileert zich als een open en vernieuwend initiatief, een maatschappelijk betrokken plaats voor bezinning.  We geven veel ruimte aan muziek, beeldende kunst en performances. De erediensten worden vormgegeven in de oecumenisch-liturgische traditie.

De Amersfoortse Zwaan organiseert elke zaterdagmiddag (16 uur) een bijeenkomst, afwisselend een debat of gesprek, lezing, concert of viering. Alle bijeenkomsten zijn gratis en voor iedereen toegankelijk, ongeacht of je wel of niet lid bent van een kerk.

De voorgeschiedenis

Lutherse gemeente
Tot 1-1-2010 was er een zelfstandige Evangelisch-Lutherse Gemeente Amersfoort-Baarn-Soest.  Als onderdeel van de nieuw opgerichte Protestantse Gemeente Amersfoort werd een start gemaakt met het project “de Amersfoortse Zwaan”.  Het project beoogde de eigenzinnige Lutherse traditie opnieuw vorm te geven in Amersfoort en omgeving (van Harderwijk tot Eemnes).

 

De Amersfoortse Zwaan, een vernieuwend initiatief
In oktober 2013 werd de Amersfoortse Zwaan erkend als een van de pioniersplekken in de Protestantse Kerk in Nederland. De Protestantse Kerk in Nederland stimuleert het ontstaan van andere vormen van christelijke gemeenschap en kerkzijn, naast de bestaande kerken. Pioniersplekken kunnen allerlei vormen aannemen. Een pioniersplek is meestal kleinschalig, ergens tussen de 15 en 75 mensen. Eind 2019 liep de pioniersovereenkomst af en nu is de Amersfoortse Zwaan deel geworden van het project Stadsdominee Amersfoort.  https://www.protestantsekerk.nl/themas/missionair-werk/pionieren/wat-is-een-pioniersplek

De Amersfoortse Zwaan staat voor:

  • een liberaal klimaat, hartelijke (gast)vrijheid en openheid in geloven
  • een warm hart voor liturgie, voor kunst in het algemeen en muziek in het bijzonder
  • eerbied voor de  eigenheid van de Bijbel
  • eigentijds en verrassend: theologie die mensen helpt bij het vinden van hun weg door het leven
  • spiritualiteit in kleinschaligheid

Start met typen en druk op Enter om te zoeken