Concert Group Fiftyfive in de Amersfoortse Zwaan

Een groep van vier muzikanten bracht op 15 september jl. een aantrekkelijk programma in de Lutherse kerk in het kader van ‘Muziek na de markt’. Om 16 uur begonnen Jaap Zwart (orgel), Edith van Hoogdalem (hobo), Mary Douma (fagot) en Meja de Gelder (alt saxofoon) aan hun optreden. Jaap Zwart geldt als een oude bekende in deze kerk waar hij in 1975 organist werd. Op plezierige wijze stelde hij de groep voor en gaf een toelichting op het programma.

De kerk was goed gevuld en het programma was gevarieerd. Voor mij als oud-protestant (Nederlands Hervormd) kwam als een van de eerste stukken een zeer bekende melodie langs die in originele versie eerst door het orgel werd gebracht en daarna in variaties met de verschillende instrumenten gespeeld. Prachtig vertolkt en er viel meer te genieten. Bijvoorbeeld het stuk van Händel ‘How beautifull are the feet’. Opvallend was het stuk van Bach waarin de drie vrouwen alleen ‘aan het woord’ kwamen. Sommige solo’s werden met orgelbegeleiding gebracht waarbij het orgel zich dienstbaar opstelde. Het gedeelte uit de sonate in C kleine terts (Largo e Vivace) werd met pianobegeleiding gespeeld en daar was minder balans tussen de muzikanten. Maar de muziek van Astor Piazolla (1921 – 1992) je kunt zeggen een eigentijdse componist, was als uitsmijter een feest voor het oor.

Pieter Spits

De serie krijgt een vervolg met op 13 oktober met de Bachdag in Amersfoort en op 3 november met Muziek om te gedenken. Laat u verrassen in de Lutherse Kerk.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken