Vanaf 7 april 2025 is Marleen Kool de stadsdominee in Amersfoort! Welkom.

De Amersfoortse Zwaan is de thuisbasis en uitvalsbasis voor de stadsdominee.

Elke eerste zaterdag van de maand leidt de stadsdominee in de Amersfoortse Zwaan een gesprek van 16-17 uur, onder de titel ‘Eye-openers’. En elke vierde zaterdag van de maand gaat ze voor in een viering van 16-17 uur. Zowel bij het gesprek als bij de viering is iedereen welkom.

Wil je meer weten over de functie en de activiteiten van de stadsdominee in Amersfoort, kijk dan op de eigen website: stadsdominee

Wat is een stadsdominee?

De stadsdominee is aangesteld vanuit de Protestantse Gemeente Amersfoort. Het belangrijkste verschil met andere dominees is dat de stadsdominee geen eigen gemeente/parochie/doelgroep heeft. Zij probeert daar te zijn waar iets kan worden toegevoegd of daar te zijn waar zij kan helpen om vragen te verhelderen en antwoorden te zoeken. De stadsdominee is wel van de kerk, maar niet van een kerk. Iedereen mag dus een beroep op de stadsdominee doen, je hoeft niet gelovig te zijn of lid te zijn  van een organisatie of kerk.

Het profiel van de stadsdominee wordt met de volgende zinnen geschetst:

De stadsdominee, vroom en vrolijk, toga over spijkerbroek, stilstaan in het stadsgewoel, dwarsgaan op de mainstream, bijbel lezen bij bakker en bookstore, bidden aan de bar, biecht afnemen op het plein, verlangen zien doorheen het rusteloze shoppen, rust brengen in de chaos, wijn schenken op het festival, inkeer bieden op de markt van maakbaar en succes, woorden vinden waar doelloos zin gezocht wordt, prietpraat prikkelen bij stadse fratsen, troost bieden aan passanten, open voor levensvragen bij de viskraam, neus voor nieuw leven onder asfalt, rituelen ritselen met graffiti en halleluja, verkondigen in eigentijdse taal en lofzang door de eeuwen.

De stadsdominee: gaan waar geen gemeente is, spreken waar geen kansel is, zingen zonder orgel. Ze gaat op stap met stadsgenoten, ondernemers, studenten, zinzoekers en museumgasten. Ze nodigt uit en laat zich zien. Zij is de kerk daar waar die niet gekend, verwacht, gewenst wordt. Zij vraagt en laat zich bevragen, zij luistert en legt uit aan wie wil weten.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken