Foto-expositie ‘Kei-Heilig’ geopend

Zaterdagmiddag 11 juni 2022 was de afronding van de fotowedstrijd en het begin van de foto-expositie met het thema ‘Kei-Heilig’ ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Amersfooortse Zwaan. Meer dan 60 foto’s werden ingestuurd door fotografen uit Amersfoort en omgeving. Hun foto’s tonen wat zij ieder persoonlijk als ‘heilig’ beschouwen in of rond de stad. Diederiek van Loo legde uit dat ‘heilig’ feitelijk betekent ‘apart gezet’. En dat is precies wat er gebeurt in deze bijzondere collectie foto’s. Iedere fotograaf belicht een specifiek onderwerp op een eigen persoonlijke manier. Natuur, gebouwen, mensen, of historie krijgen zo met een uniek gekozen lichtval of lijnenspel speciale aandacht en laten je op een andere manier kijken naar alledaagse dingen.

Fotograaf Lianne ter Maat vertelde hoe de jury, naast haar bestaande uit Thomas Thijssen en Lydia Vroegindeweij, te werk was gegaan. Een eerste uitstalling van kleine prints van alle (anonieme) foto’s leidde tot een selectie van circa 30 foto’s. Deze ‘longlist’ werd gevolgd door discussie en weging met behulp van de korte teksten die de makers hadden meegestuurd over hun werk. Daarna gaf elk jurylid individueel punten van 1 tot 10 en die optelsom leidde uiteindelijk tot de selectie van de 15 mooiste foto’s. Die zijn in een groot formaat (50×70 cm) afgedrukt en ingelijst. Samen vormen ze een bijzondere expositie die nog de hele zomer te zien is tijdens de openingstijden van de Amersfoortse Zwaan.

Uit de 15 mooiste foto’s werd ook nog een winnaar gekozen: de foto van Melina Böhne kreeg de meeste punten van de jury. Voor de gelegenheid versierden we de kerk binnen en buiten met een collectie oude (niet meer werkende) camera’s. De prijswinnares kreeg daarom naast grote roem en eer bovendien een toepasselijke ketting omgehangen. De tweede prijs was voor Gert Bremer en de derde voor Liesbeth van ’t Hof. Alle makers van deze 15 geëxposeerde foto’s krijgen na afloop hun ingelijste vergroting mee naar huis.

Nieuwsgierig geworden naar de resultaten? Kom kijken in de Amersfoortse Zwaan! Daar is de expositie te zien en kunnen bezoekers bovendien een stem uitbrengen voor de publieksprijs. Welke foto die wint wordt bekend gemaakt op zondag 28 augustus om 16.00 uur in de kerk.

Er is een mooi boekje samengesteld met 38 foto’s uit de inzendingen. Het is te koop voor € 10,- in de kerk en bij Boekhandel Veenendaal in de Langestraat.

Hier is het woord bij de opening terug te lezen van stadsdominee Diederiek van Loo op 11 juni.

Hieronder een impressie in beeld van deze middag

Start met typen en druk op Enter om te zoeken