CD Hugo Distler – Kleine Sing- und Spielmusik
Kleine Sing- und Spielmusik – Hugo Distler (1908-1942), gespeeld door Cees-Willem van Vliet op instrumenten van de Amersfoortse Zwaan.
De muziek
Voor deze opname koos cantor-organist Cees-Willem van Vliet voor repertoire van de Duitse componist Hugo Distler (1908-1942). In de Lutherse kerken in Nederland en Duitsland is hij vooral een grote naam als vernieuwer van de kerkmuziek. Distler sloot begin 20e eeuw aan bij de bewegingen van herbronning en oriëntatie op de muziek en theologie van de begintijd van de Reformatie. In reactie op de soms wel heel nadrukkelijke sentimentatileit van de romantici uit de 19e eeuw, vond Distler inspiratie bij de muziek van Bach en de componisten voor hem. Kerkmuziek moest weer verkondiging worden en de helderheid en vitaliteit ademen die de componisten uit de eerste generatie na Luther eraan gaven, zoals Heinrich Schütz.
Het repertoire op de cd bevat Distlers “30 Spielstücke für die Kleinorgel” en zijn “11 Klavierstücke für die Jugend”. Bovendien zijn er tracks met meer instrumenten en zang uit de “Kleine Sing- und Spielmusik” en “Geistliche Kozerte”. Deze muziek leent zich goed voor een opname waarin niet alleen het orgel, maar ook de piano en het klavecimbel van de kerk te horen zijn. Extra bijzonder is dat van één van de stukken nog geen enkele opname bestaat en van een ander stuk slechts één.
De instrumenten van De Amersfoortse Zwaan (Lutherse Kerk) in Amersfoort
Het kleine kerkgebouw van de Amersfoortse Zwaan in de Langestraat stamt al uit de Middeleeuwen en bezit een drietal bijzondere instrumenten. Allereerst is er het oudste orgel van de stad Amersfoort, het historische J.H.H. Bätz-orgel uit 1766 dat in 2016 geheel is gerestaureerd. Daarnaast bezit de kerk een historische Bechstein piano uit 1917 en een sinds kort ook een klavecimbel van de Duitse bouwer Martin Sassmann uit 1998.
De verschillende instrumenten maken het mogelijk om een breed deel van het muziekrepertoire ten gehore te brengen. De intieme ruimte van de kerk maakt haar in het bijzonder geschikt voor het kamermuzikale repertoire. Omdat de instrumenten met gemeenschapsgeld zijn gerestaureerd en worden onderhouden, ervaart de kerk de verplichting dit cultuurgoed aan zoveel mogelijk mensen zichtbaar en hoorbaar te tonen. Dat geldt al evengoed voor de rijke schatten van de (kerk)muziek zelf, die niet enkel binnen de eigen kerkmuren te horen zou moeten zijn.
De organist, clavecinist en pianist
Cees-Willem van Vliet (1980) studeerde orgel en kerkmuziek bij Jan Raas en Reitze Smits aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en behaalde met grootste onderscheiding zijn masterexamens orgel aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waar hij studeerde bij Joris Verdin. Hij behaalde aan hetzelfde instituut ook zijn meestergraad koordirectie bij Luc Anthonis en studeerde klavecimbel bij Ewald Demeyere. Daarnaast studeerde hij enige jaren theologie aan de universiteiten van Utrecht en Leiden. Cees-Willem is sinds 2012 als cantor-organist verbonden aan de Bergkerk in Amersfoort en sinds 2014 aan de Amersfoortse Zwaan, waar hij mee vormgeeft aan de zoektocht naar nieuwe vormen van kerk zijn en het vieren van de liturgie. (Meer informatie: www.cwvanvliet.nl)
Medewerkende musici
Aan de opnames is meegewerkt door de zangers Maria den Hertog (mezzo-sopraan), Dierick Aartsen (tenor), Timon van Velzen (bariton). De instrumentalisten naast Cees-Willem van Vliet zijn Arwen Bouw (viool), Jaël Vuijk (viool), Tom Moonen (altviool) en Gadze Heeres (cello).
Bestelinformatie
Prijs: € 15,00 (exclusief verzendkosten).
- De cd is verkrijgbaar bij de Amersfoortse Zwaan of bij Cees-Willem van Vliet.
- Online bestellen en betalen kan ook: via de webwinkel van de Stichting Kerkmuziek Netwerk. Na ontvangst van uw betaling wordt de cd binnen 5 werkdagen toegestuurd via PostNL.
Dank aan de sponsors en gulle gevers!
Deze cd-opname is tot stand gekomen dankzij vele particuliere giften en de welwillende sponsoring van Stichting Musick’s Monument, de Stichting Kerkmuziek Netwerk, Cultuurfonds Utrecht en Gemeente Amersfoort. De opbrengsten zijn bestemd voor het onderhoud van het Bätz-orgel in de Lutherse Kerk Amersfoort.
