Over 10 meisjes met hun lampen

Vanmiddag vertelde Erik Idema ons over de 10 meisjes met hun lampen. In het Bijbelverhaal in Mattheus worden ze ingedeeld in 5 domme en 5 slimme meisjes. De slimmen hebben genoeg extra olie bij zich om hun lamp brandend te houden tot de bruidegom komt. De 5 domme niet. Zij moeten op zoek om olie te kopen, en missen precies de aankomst van de bruidegom. En wat erger is: ze mogen daarna niet meer naar binnen.

Erik nam ons in een fraai spel mee in de gevoelens van de meisjes. Hij speelde dat wat de meisjes zouden hebben kunnen denken en zeggen veel verder uit dan de Bijbeltekst ons vertelt, soms bij een brandend lichtje, soms bij een lege lamp. En net als we dachten te weten voor wie we nu de meeste sympathie voelden, kantelde dat beeld weer. Om daarvan bij te komen onderbrak Erik zijn spel drie keer voor het beluisteren van drie keer een fraaie muzikale vertolking van het lied ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’. Van Johann Sebastian Bach, van zijn zoon Johann Christoph Friedrich Bach, en van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Het nagesprek was fijn. Mensen waren oprecht geïnspireerd en uitgedaagd om hier eens verder over na te denken. Alle complimenten voor Erik en zijn fraaie presentatievorm.

Ons publiek was er in verschillende leeftijdsgroepen. Erik wist heel flexibel ook de kleine Maartje te inspireren. Samen zongen we: “Kom sta op, word nou eens wakker!” Benieuwd of ze morgenochtend haar ouders zo wakker maakt.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken