Recensie Orgelconcert 18 november

Muziek na de Markt

Op 18 november gaf Jeroen Heijungs een orgelconcert in de Lutherse Kerk in de serie Muziek na de Markt. Welnu, het was de dag van de intocht van Sinterklaas. Het goot van de regen en de optocht voerde door de Langestraat langs het kerkgebouw en het geluid van buiten inclusief de muziek en de trommels waren hoorbaar. De organist trok zich hier niets van aan en speelde met verve zijn goed gekozen programma.

Als nieuwe toehoorder moet je even wennen aan het geluid van het orgel. Uiteraard hangt dat samen met de grootte van het instrument en het aantal registers. Bij het eerste stuk, de Ciacona van Pachelbel klonk het wat scherp. Daarna kwamen enkele bewerkingen van kerstliederen die meer zangstemachtig klonken, gevolgd door een Canzona van Zipoli. een schitterend stuk waarvan ook een pianoversie bestaat. Deze herkenning werkte heel plezierig en maakte het stuk extra mooi. Opnieuw was de registratie voortreffelijk. Bij de Pastorale van Bach werd de herkenning nog groter. Dit ‘orenschijnlijk’ gemakkelijk te spelen muziekstuk, in elk geval de twee eerste delen van de vier, kwamen schitterend uit de verf. Het eerste deel heeft in het pedaal één toon die het hele deel doorklinkt. Dat maakt de uitkomende stem des te mooier en pas tegen het eind treedt de verandering in als opmaat naar het deel waarin de tremolo wordt gebruikt. Alsof je het kunt meezingen. Domweg genieten van dit prachtige orgelspel. Vervolgens twee mooie stukken van Scheidemann en Homilius. Uitsmijter was de Orgelsonate van J.H. Knecht, een mij onbekende componist, maar wat een aantrekkelijk stevig stuk met vloeiende overgangen.

Al regende het buiten pijpenstelen, de pijpen van het orgel in de Lutherse Kerk deden op een voortreffelijke manier van zich spreken; een prachtig besluit van deze zaterdagmiddag. Jeroen Heijungs mag vaker langskomen!

Pieter Spits

Start met typen en druk op Enter om te zoeken