Luthers & pionierend: over de Amersfoortse Zwaan

De Amersfoortse Zwaan maakt als Lutherse Kerk deel uit van de Protestantse Gemeente Amersfoort, en profileert zich als een open minded pioniersplek zonder eigen gemeente of parochie, een maatschappelijk betrokken plaats voor bezinning, waarbij ruimte is voor muziek, beeldende kunst en liturgische traditie.

De Amersfoortse Zwaan organiseert elke zaterdagmiddag (16u) een bijeenkomst, uiteenlopend van een debat, lezing, concert of viering, gratis en voor iedereen toegankelijk.

 

De voorgeschiedenis

Lutherse gemeente
Tot 1-1-2010 was er een zelfstandige Evangelisch-Lutherse Gemeente Amersfoort-Baarn-Soest.  Toen werd er een start gemaakt met het project “de Amersfoortse Zwaan”, als onderdeel van de nieuw opgerichte Protestantse Gemeente Amersfoort.  Het project  beoogde de eigenzinnige Lutherse traditie in Amersfoort vorm te geven in deze tijd en een eigen weg te gaan:  in vrijheid èn dienstbaar.
Een christen is een vrij mens, heer over alles en niemands onderdaan;
Een christen is een dienstbaar mens, knecht van alles en ieders onderdaan.
Martin Luther, Von der Freiheit eines Christenmenschen / De libertate christiana (1520).
landelijke pioniersplek
In oktober 2013 werd de Amersfoortse Zwaan erkent als een van de landelijke pioniersplekken in de Protestantse Kerk in Nederland. De Protestantse Kerk in Nederland stimuleert het ontstaan van pioniersplekken, andere vormen van christelijke gemeenschap en kerkzijn, naast de bestaande kerken. Pioniersplekken kunnen allerlei vormen aannemen. Een pioniersplek is meestal kleinschalig, ergens tussen de 15 en 75 mensen. https://www.protestantsekerk.nl/themas/missionair-werk/pionieren/wat-is-een-pioniersplek

Als pioniersplek in een Lutherse kerk houden we de wortels van deze plek in ere.

De Amersfoortse Zwaan staat voor:

  • een liberaal klimaat, hartelijke (gast)vrijheid en openheid in geloven
  • een warm hart voor liturgie, voor kunst in het algemeen en muziek in het bijzonder
  • eerbied voor de Schrift
  • eigentijds en verrassend: theologie die mensen helpt bij het vinden van hun weg door het leven
  • spiritualiteit in kleinschaligheid

Start met typen en druk op Enter om te zoeken

X