De snelle verspreiding van de Corona-pandemie laat zien hoe we wereldwijd met elkaar te maken hebben. Maar het vaccin-nationalisme laat zien hoe we ook graag grenzen willen trekken
Details van het evenement
De snelle verspreiding van de Corona-pandemie laat zien hoe we wereldwijd met elkaar te maken hebben. Maar het vaccin-nationalisme laat zien hoe we ook graag grenzen willen trekken tussen wij en zij. Om te verkennen hoe het zit met onszelf en met de rest van de wereld vliegt de Zwaan dit seizoen ook wereldwijd.
We hebben Klaas Bom uitgenodigd om zijn scherpe en inspirerende analyses met ons te delen. Klaas Bom is docent interculturele theologie. Dat betekent dat hij gewend is om te kijken naar hoe christenen in andere werelddelen geloven en wat hen bezig houdt. De kerk is een ‘multinational’, we zijn wereldwijd broeders en zusters. Maar hoe we leerling van Jezus proberen te zijn is heel verschillend.Telkens weer blijkt de cultuur van een land grote invloed te hebben op de manier van geloven. En dat is in Europa natuurlijk niet anders.
We kijken naar anderen en we kijken in de spiegel: hoe denken mensen in Afrika of Latijns Amerika over identiteit, of over de oude strijd tussen geloof en wetenschap? En hoe zit dat bij ons? Hoe gaan zij om met de erfenis van de geschiedenis en waar liggen kansen voor de toekomst? En hoe is dat in Nederland, binnen of buiten de kerk? Wie het boek “Grand Hotel Europa” heeft gelezen herkent dezelfde thematiek die Ilja Lennard Pfeijffer zo meesterlijk heeft beschreven.