Lezing: Over mensen en hun gebouwen

13jan16:0017:00Lezing: Over mensen en hun gebouwenWat kan bouwkunst ons spiegelen? Ivo Meihuizen over de verwevenheid van bouwkunde en sociale geschiedenis

Details van het evenement

Wat kan bouwkunst ons spiegelen? Ivo Meihuizen (PCOB / KBO, erfgoedvereniging Heemschut) houdt een lezing over de verwevenheid van bouwkunde en sociale geschiedenis.

Waaraan hadden de mensen in hun tijd behoefte, wat vonden ze mooi en wat voor bouwtechniek beheersten ze? En… wie betaalde dat? Dat vertelt ons veel over hun tijd.
Als wij kijken naar onze oude bouwwerken, of ze nu monumentaal of alledaags zijn, kan ons heel wat meer opvallen dan dat ze zo’n aardige trapgevel, zo’n interessant peerkraalprofiel of indrukwekkende kerkruimte bezitten. Daarom wil ik met u kijken naar onze gebouwde omgeving. Het gaat mij er niet om, om bij voorbeeld het verschil tussen renaissance en maniërisme aan te duiden. Het gaat mij er om, om aan te geven wat een gebouw zegt over zijn tijd en de mensen die het gebouwd en gebruikt hebben.

Een bouwwerk neerzetten is duur. De mensen die het gebouwd hebben moeten er dus behoefte aan gehad hebben. En als je zo’n duur bouwwerk hebt neergezet wil je ook dat het oogt. Dat het mooi gevonden wordt en dat het zo stevig mogelijk met zo min mogelijk materiaal gebouwd kan worden. Dus: Waaraan hadden de mensen in hun tijd behoefte, wat vonden ze mooi en wat voor bouwtechniek beheersten ze? En… wie betaalde dat? Dat vertelt ons veel over hun tijd.
Zo hadden de mensen in de middeleeuwen behoefte aan grote kerken. Die konden alleen gebouwd worden door gebruik te maken veel idealistische vaklui, van spitsbogen en dankzij grote financiële bouwoffers. In de groeiende steden van de 19e eeuw hadden we veel behoefte aan woningen. Er werden hele wijken bijgebouwd. Maar vaak voor weinig geld. En wat was nu eigenlijk de zin van een peperdure Eiffeltoren? Welke conclusies kunnen we tenslotte trekken aan de creaties van de huidige tijd. Hebben ze ons iets te zeggen? Vinden we ze nog steeds mooi? Hebben we er echt behoefte aan?

Ing. H.Y. Meihuizen studeerde Bouwkunde maar voegde er als bijvak politicologie en sociale geschiedenis aan toe. Daarna werkte hij voor verschillende gemeentes in de stadsvernieuwing, volkshuisvesting, bouwtoezicht en monumentenzorg.

Tijd

13 Januari 2018 16:00 - 17:00(GMT+00:00)

Locatie

De Amersfoortse Zwaan

Langestraat 61, Amersfoort

Other Events

Get Directions

Leave a Comment

Start met typen en druk op Enter om te zoeken