lezing Onno Zijlstra

14apr20:0021:30lezing Onno ZijlstraSamenwerking met Boekhandel Veenendaal in de Maand van de Filosofie

Details van het evenement

In het kader van de Maand van de Filosofie organiseren we samen met Boekhandel Veenendaal uit de Langestraat een lezing van Onno Zijlstra. Wilt u verzekerd zijn van een zitplaats dan is het verstandig om op te geven via de boekhandel!

Let op de afwijkende aanvangstijd: 20 uur!

April is de maand van de filosofie. Dit jaar is het thema: Verbeelding en macht. In het kader hiervan zal Amersfoortse filosoof Onno Zijlstra een lezing geven getiteld : Verbeelding, ‘een in de diepten van de menselijke ziel verborgen kunst’. De lezing is gebaseerd op zijn nieuwe boek Een zekere twijfel : inleiding in de westerse filosofie, wat op deze avond feestelijk gepresenteerd wordt. 

Onno Zijlstra
Onno Zijlstra (Wassenaar 1949), woonachtig in Amersfoort, studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde op een proefschrift over de filosofie en cultuurkritiek van de Spaanse filosoof José Ortega y Gasset. Hij doceerde filosofie aan de Vrije Universiteit en tot voor kort aan de Protestantse Theologische Universiteit (Amsterdam) en ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Zowel binnen, als naast zijn werk als docent schreef Zijlstra diverse boeken.

Een zekere twijfel
In zijn nieuwe boek Een zekere twijfel behandelt Zijlstra essentiële vragen in de filosofie. Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? Wat is de mens? Het zijn vragen van de grote filosoof Immanuel Kant, waarop we wellicht nooit een definitief antwoord vinden, maar die ons ook niet loslaten. Een zekere twijfel werpt er licht op, aan de hand van de ideeënrijkdom van filosofen uit de westerse geschiedenis. Omdat de antwoorden vaak opvallend uiteenlopen, worden we uitgedaagd mee te denken en positie te kiezen. De rake tekeningen van Rudy Simon komen daarbij goed van pas. Het boek zal op de avond van de lezing gepresenteerd worden, en is vanaf dat moment verkrijgbaar voor € 24,90.

Lezing
De lezing van Onno Zijlstra wordt aangeboden door boekhandel Veenendaal en uitgeverij Damon, en vindt plaats in de Lutherse kerk, Langestraat 61 te Amersfoort. De avond begint om 20.00 uur; de kerkdeuren zijn open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis, maar plaatsen moeten van tevoren gereserveerd worden bij boekhandel Veenendaal, Langestraat 33 te Amersfoort. Na afloop is er gelegenheid het glas te heffen op het nieuwe boek, en het te laten signeren.
Onno Zijlstra promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een proefschrift over de filosofie en cultuurkritiek van de Spaanse filosoof José Ortega y Gasset. Momenteel doceert hij filosofie aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Zwolle en aan de Protestantse Theologische Universiteit vestiging Kampen.

Zowel als onderdeel van als naast zijn werk als docent schreef Zijlstra diverse boeken. In 1998 kwam het boek Het kunstwerk en de zin van het bestaan uit. Hierin legt hij de relatie tussen kunst en filosofie en geeft er een uitleg over. Dilemma’s. Een kortere inleiding in de filosofie (2003) was zijn volgende boek. Het is speciaal geschreven voor diegenen die bijna niets van filosofie weten, maar er wel graag een algemene indruk van willen hebben. De vraag over de zin van het menselijk bestaan staat in dit werk centraal.

In 2006 verscheen zijn Engelstalige boek Silence, Image and Language. Kierkegaard and Wittgenstein on Ethics and Aesthetics. In 2007 gevolgd door Wat doet die rode vlek daar linksboven?, een rijkelijk geïllustreerde inleiding in de esthetica.

Tijd

14 April 2018 20:00 - 21:30(GMT+00:00)

Locatie

De Amersfoortse Zwaan

Langestraat 61, Amersfoort

Other Events

Get Directions

Leave a Comment

Start met typen en druk op Enter om te zoeken