Rex - de koning - INRI. LET OP: ANDERE PROGRAMMERING

20apr16:0017:00Rex - de koning - INRI. LET OP: ANDERE PROGRAMMERINGConcert op stille zaterdag door Joli Cuer

Details van het evenement

Vanwege ziekte van een van de zangers kan het concert van Joli Cuer: ‘Rex et regina’ niet doorgaan.
Het goede nieuws: we hebben een prachtig alternatief: Cees-Willem van Vliet speelt de Via Crucis van Liszt op piano en Bach op het J.H.H. Bätz-orgel.

Bij de muziek van Liszt worden afbeeldingen van de kruiswegstatie geprojecteerd op de muur van de kerk.
Nog steeds dus van harte welkom!

 

Het is stille zaterdag. De dag na de kruisiging van Jezus. Boven zijn kruis werd een opschrift geplaatst in drie talen: “Dit is Jezus, de koning der Joden”. Ook vaak afgekort als INRI, naar de latijnse woorden: Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum. 

Deze woorden vormen het uitgangspunt om te luisteren naar de muziek van ensemble Joli Cuer.
Stille zaterdag betekent ruimte om nog eens te denken aan wat er allemaal gebeurd is.
Terwijl we horen over koningen (en een enkele koningin) overwegen we wat voor koning Jezus eigenlijk was. En laten we niet alleen naar het verleden kijken: hoe zit het eigenlijk met koningen in onze eigen tijd? En wat betekent dit alles voor ons zelf en ons leven?  Kortom genoeg vragen, opgeroepen door wonderschone muziek.  

Rex et Regina – Vorstelijke muziek uit de 15e en 16e eeuw

Rex et Regina, koning en koningin, vormen de rode draad in dit concert van vocaal ensemble Joli Cuer. Het omvat wereldlijke en geestelijke polyfone muziek uit de periode 1350-1550 van onder anderen Pierre de la Rue, Josquin des Prez, Jehan Mouton en Walter Frye.

Koningen en koninginnen waren machthebbers, leiders, beschermers van land en goed, maar soms ook wrede veroveraars, heerszuchtig en ijdel. Ze speelden een belangrijke rol als mecenas van componisten en uitvoerend musici verbonden aan het hof, en werden geëerd met muzikale lofdichten en smeekbedes om het land te beschermen. Tegelijk kenden ook zij menselijke emoties als rouw, liefdesverdriet en de zorg om het krijgen van nakomelingen, vaak omgezet in schitterende composities. En hoe vrij zijn deze ambtsbekleders nou helemaal, zelfs nu het koningschap nog slechts een symbolische functie is? Wie zou met hen willen ruilen?

Joli Cuer bestaat uit Monique Janssens (mezzosopraan), Ed Mos (alt en tenor), Wim Sangster (alt en tenor), Raphaël Rijntjes (bariton en bas).

Tijd

20 April 2019 16:00 - 17:00(GMT+00:00)

Locatie

De Amersfoortse Zwaan

Langestraat 61, Amersfoort

Other Events

Get Directions

Start met typen en druk op Enter om te zoeken