Wat water zeggen wil

Ik hou erg van water: heerlijk zwemmen in zee of kanoën op een meertje, genieten van met het pontje naar de overkant van de grote rivier, of met de boot naar Engeland, zoals we deze zomer deden. Maar water speelt ook een grote rol in een van de vele crises die we met elkaar als Nederlanders of met elkaar als aard-bewoners hebben veroorzaakt. Ik maak me zorgen. De rivieren staan te laag, het drinkwater raakt op, de gewassen verdrogen op het land. De droogte en de hitte laten ons aan den lijve ervaren dat de bestrijding van de klimaatverandering geen enkel uitstel of vertragingstactiek of halfhartigheid meer kan hebben. We moeten onze eigen fouten van vervuiling en uitputting van de aarde zo snel en zo veel mogelijk herstellen en laten zien dat we van de geschiedenis geleerd hebben. Het is een zaak van leven of dood. En een zaak van geloof. 

In de Bijbelverhalen speelt water ook een grote rol: wie kent niet Noach en zijn ark, Jona in de walvis, Mozes en zijn doortocht door de Schelfzee? Water heeft met leven en dood te maken. Dat Jezus over het water liep mag in ons het vertrouwen aanwakkeren dat het goed komt. Want Hij gaat niet ten onder in de dood, Hij leeft. 
 Huub Oosterhuis maakte er een mooi gedicht bij. Laten we op weg gaan naar de Overzijde, het land van Gods belofte. Met elkaar komen we er. Het gaat om levend geloof, maar vooral om het geloof te leven.

OVERZIJDE

Wij liepen over het water.
Het heeft ons gedragen.

Het dacht: wat moeten die voeten?

Toen herkende het de kracht
van onze voetstap naar de Overzijde.

En besloot ons te dragen.

Uit: Handgeschreven – afd. Later leven. 2020

Diederiek van Loo
 


Start met typen en druk op Enter om te zoeken