de spiritualiteit van getallen: van één tot oneindig

09feb16:0017:00de spiritualiteit van getallen: van één tot oneindigFrank van Merwijk, wiskundige en muzikant, legt verbanden tussen 'kille cijfers' en warme spiritualiteit

Details van het evenement

Frank van Merwijk is wiskundige en muzikant. In het kader van de Maand van de Spiritualiteit neemt hij ons mee in de wondere wereld van getallen, harmonie en oneindigheid.

De verbinding tussen wiskunde en spiritualiteit is een uitdagende. Elke spiritualiteit is heel persoonlijk. Zoals bijvoorbeeld in De eenzaamheid van priemgetallen beschreven wordt. Maar er is meer. Pythagoras en zijn volgelingen vormden een spiritueel genootschap. Zij dichtten de getallen filosofische aspecten toe en gaven getallen ook symbolische betekenissen. Zo was bijvoorbeeld 2 het eerste vrouwelijke getal (want even) en 3 het eerste mannelijke. Het getal 1 werd niet als getal maar als ‘de eenheid’ beschouwd. Muziek beschouwden zij als verwant aan wiskunde. Veel raakvlakken met spiritualiteit, dus.

Oude getalsystemen spreken een zeker spiritueel gevoel aan. Als het begrip oneindig aan de orde is, komen we al gauw in een duizelingwekkend onvoorstelbare wereld terecht. Maar ook de stelling die zegt dat elk priemgetal van de vorm 4n + 1 te schrijven is als de som van twee kwadraten (die je dan iedere keer nog wel even moet zoeken) zou ik persoonlijk bijna spiritueel noemen vanwege de fascinerende waarheid.

Tijd

9 Februari 2019 16:00 - 17:00(GMT+00:00)

Start met typen en druk op Enter om te zoeken